Sıkça Sorulan Sorular
FAQ
Sıkça Sorulan Sorular
1. Güneş enerjisi Türkiye’de uygulanabilir, mantıklı bir yatırım mı?
Türkiye, Avrupada güneş enerjisi potansiyeli bakımından İspanyadan sonra 2. Sırada yer alıyor, Almanya’nın güneş enerjisi açısından en verimli yerinde yolda m’2de 900 kwh elektrik üretilebilirken, bu değer Konya’da 1800 kwh, İzmirde 1600 kwh, ankara’da 1500 kwh, Trabzon’da 1200 kwh civarlarındadır.
2. Türkiye’de yatırım amacıyla güneş enerji santrali kurabilir miyim?
Haziran 2016 tarihinden önce alınan izinlerde yatırım amacıyla arazide ve çatılarda santral kurulumu yapılabiliyordu, ancak o tarihten sonra sadece çatılarda ve kendi elektriğini ürettiğiniz takdirde fazla üretim söz konusu ise alım garantisi mevcuttur.
3. Alım Garantisi kaç yıl ve fiyatı nedir?
Mayıs 2019’da yayımlanan yönetmeliğe istinaden sadece çatılara kurulacak santrallerin fazla üretimine geçici kabul tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, ve EPDK’nın belirlediği aktif enerji tüketim bedeli üzerinden alım garantisi mevcuttur.
4. Çatımda kendi elektriğimi üretmenin bana ne faydası var ?
Gelecek elektrik zamlarından etkilenmemiş olacaksınız, dağıtım bedeli, BTV, Enerji fonu payı, TRT payı vb. Vergileri ödememiş olacaksınız, yeşil enerji kullanmış, doğaya katkı sağlamış olacaksınız.
5. Çatıma kaç kw güneş enerjisi santrali kurabilirim ?
Sözleşme gücünüz kadar güneş enerji santrali kurabilirsiniz.
6. Fazla üretim nasıl değerlendiriliyor ?
Güneş enerji santrali kuruduğunuzda elektrik sayacınız çift yönlü sayaç ile değiştiriliyor ve şebekeye verdiğiniz ve çektiğiniz elektrik her ay ölçülerek kwh üzerinden mahsuplaşma yapılarak, fazla üretim söz konusu ise ücretini alıyorsunuz, fazla tüketim söz konusu ise aradaki farkın faturasını ödüyorsunuz.